Chlorella

Chlorella jest jednokomórkowym glonem zaliczanym do alg. Ma mikroskopijne wymiary: od dwóch do dwunastu mikronów. Występuje przede wszystkim w słodkowodnych akwenach w krajach Dalekiego Wschodu. Jednak ta, która znajduje się w suplementach diety jest uprawiana w specjalnych stawach hodowlanych, które są bardzo bogate w składniki odżywcze. Zanim trafi do sprzedaży poddawana jest specjalnemu procesowi w czasie, którego uszkadzane są jej błony komórkowe. Dzięki temu mogą zostać wykorzystane wszystkie składniki odżywcze, które kryje jadro komórkowe chlorelli. Ostatnio chlorella stała się niezwykle popularna wśród osób, które chcą się pozbyć nadmiernej ilości kilogramów. Jest jednym z najczęściej obecnie sprzedawanych produktów zaliczanych do zdrowej żywności. Czy jednak właściwości odchudzające są jedynymi zaletami chlorelli? Jakie zawiera składniki?

Substancje odżywcze, które zawiera chlorella

Zawiera barwnik zwany chlorofilem, który umożliwia przeprowadzanie fotosyntezy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorella

Dostępna w postaci proszku chlorella jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W stu gramach sproszkowanej chlorelli znajduje się:

  • 58,4 g białka;
  • 23,2, g węglowodanów;
  • 10,4 mg witaminy C;
  • 221 mg wapnia;
  • 315 mg magnezu;
  • 130 mg żelaza;
  • 23,8 mg niacyny;
  • 4,3 mg ryboflawiny;
  • 895 mg fosforu.

Do tego dostarcza ona dużych ilości:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • kwasów nukleinowych;
  • beta-karotenu – prowitamina A;
  • aminokwasów;
  • serotoniny – czyli hormonu szczęścia.

Jakie są właściwości zdrowotne chlorelli?

Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych chlorella jest wyjątkowym składnikiem pokarmowym. Ma ona przede wszystkim bardzo silne właściwości oczyszczające organizm. Stosując preparaty zawierające chlorellę, pozbędziemy się z organizmu:

  • metali ciężkich;
  • substancji chemicznych, które trafiają do naszego organizmu wraz z kosmetykami;
  • toksyn;
  • pestycydów;
  • alkoholu.

Właściwości oczyszczające chlorelli są znane już od lat siedemdziesiątych XX wieku. Zażywając preparaty z chlorellą wspomagamy pracę wątroby i nerek. Dzięki temu, że uszczelnia ona ściany jelit, o wiele trudniej można powtórnie zarazić się wymienionymi wyżej substancjami.

ChlorellaChlorella pobudza także do pracy nasz układ odpornościowy. Czynnikiem wzrostu chlorelli jest CCF, czyli Chlorella Crowth Factor. Dzięki niemu w naszym organizmie dochodzi do zwiększonej produkcji makrofagów. Te znajdujące się w szpiku kostnym komórki niszczą nie tylko wywołujące różnego rodzaju infekcje bakterie i wirusy, ale także komórki nowotworowe. Jest bardzo skutecznym środkiem zapobiegającym rozwojowi chorób o podłożu autoimmunologicznym. Wspomaga także nasz układ pokarmowy. Zawarta w niej substancja o nazwie chlorelin powoduje, że w przewodzie pokarmowym namnażają się pożyteczne bakterie z grupy Lactobaciluss,a  zniszczeniu ulegają bakterie chorobotwórcze. Śmiało więc można nazwać chlorelin naturalnym antybiotykiem. Wspomnieliśmy już o czynniku CCF, który nie tylko zwiększa produkcję mikrofagów, ale także przyspiesza wzrost i podział komórek, sprawia, że tkanki szybciej się regenerują. Dzięki obecności tego składnika, przyspiesza gojenie się trudno gojących się ran oraz ran pooperacyjnych, wpływa na poprawę wyglądu skóry. Ma zdolności do wiązania cholesterolu, tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. CCF jest silnie działającym probiotykiem. Ze względu na bardzo dużą zawartość chlorofilu, stabilizuje ciśnienie krwi i wzmacnia pracę naszego najważniejszego organu, czyli serca. Sprawia, że w organizmie wzrasta poziom interferonu. To białko ma niezwykłe właściwości, zwalcza między innymi pasożyty, bakterie i wirusy oraz komórki o charakterze nowotworowym. Chlorella wspomaga także naszą pamięć. Eliminują wolne rodniki i spowalniając proces utleniania się komórek opóźnia procesy starzenia się organizmu. Zawarty w niej chlorofil ma właściwości do pochłaniania zapachów; stąd też odświeża oddech i neutralizuje nieprzyjemny zapach potu. Warto jeszcze wspomnieć o jednej, bardzo cennej właściwości chlorelli. W trakcie licznych badań prowadzonych nad chlorellą zaobserwowano, że wspiera on proces leczenia bielactwa nabytego, zapobiega siwieniu włosów oraz chroni przed przebarwieniami słonecznymi.

Jakie osoby powinny sięgnąć po chlorellę?

W grupie osób, którym zaleca się przyjmowanie chlorelli znajdują się:

  • kobiety w ciąży – zawartość witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza chroni kobiety ciężarne przed anemią, białkomoczem i ciążowym nadciśnieniem;
  • osoby na diecie wegetariańskiej – ze względu na dużą, większą niż w mięsie, zawartość białka;
  • osoby z egzemą i innymi chorobami skóry;
  • cierpiące na cukrzycę;
  • po przebytych operacjach;
  • palacze tytoniu;
  • osoby, które spożywają duże ilości alkoholu.

Jak zażywać chlorellę?

Chlorella sprzedawana jest w postaci płynnego wyciągu, w postaci proszku lub tabletek. Zalecana dzienna dawka wynosi od 3 do 5 gram. Stosując chlorellę w postaci tabletek, należy popijać je dużą ilością wody. Zalecaną dzienną porcję można przyjąć jednorazowo, można też podzielić ją na trzy dawki. Ta mająca postać płynnego wyciągu lub proszku może być dodatkiem do domowych ciasteczek, jogurtów, sosów czy soków. Osoby, które decydują się na przyjmowanie chlorelli bardzo często zaniepokojone są zieloną barwą stolca. Nie jest to jednak powód do niepokoju. Pamiętajmy, że zawiera bardzo dużą ilość chlorofilu. Zielona barwa stolca nie jest sygnałem przedawkowania. W pierwszych dniach stosowania chlorelli mogą pojawić się dyskomfort w postaci nadmiernej ilości gazów. Te mało przyjemne dolegliwości ustępują zazwyczaj po upływie siedmiu dni. Jeśli nie chcemy czekać, do diety powinniśmy wprowadzić kefir i jogurt oraz pić więcej wody. Bardzo często u osób wyjątkowo wrażliwych w pierwszym okresie zażywania chlorelli może pojawić się wysypka i trądzik. Nie jest to objaw, którym powinniśmy się niepokoić. Takie zmiany na skórze świadczą jednie o tym, że rozpoczął się proces usuwania z organizmu toksyn. Toksyny mogą być usuwane z organizmu także poprzez skórę. W początkowym okresie zażywania chlorelli możemy nadmiernie się pocić. Możemy również o wiele częściej korzystać z toalety.

Podsumowanie właściwości chlorelli

W chwili obecnej to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety o leczniczym charakterze. Do jej popularności przyczynia się:

  • bogactwo składników odżywczych – witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów;
  • zdolność do wiązania metali ciężkich, a w szczególności znajdującego się w papierosach kadmu, pestycydów, pochodnych biofenylu;
  • wspomaganie pracy komórek, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • korzystne oddziaływanie na wyścielającą jelita i żołądek błonę śluzową.

Chlorella w pełni zasługuje na miano superfood. W swoim składzie ta niepozorna alga kryje wiele wyjątkowo cennych dla naszego organizmu składników. Do tego składniki te występują w postaci o wiele bardziej skoncentrowanej niż ma ma to miejsce w przypadku innych produktów określanych mianem superfood. Nasza dieta opiera się w dużej mierze na produktach wysoko przetworzonych. Stąd coraz więcej osób choruje na choroby cywilizacyjne, cierpi z powodu niedoboru witamin i składników mineralnych. Dieta, która będzie zawierała chlorellę, uzupełni brakujące nam składniki odżywcze, zapobiegnie też rozwojowi licznych chorób. Pamiętajmy jednak, że łyżka chlorelli jedzona trzy razy dziennie nie zastąpi zdrowego stylu życia: racjonalnej diety i aktywności fizycznej. Większość osób, które słyszało o tym super produkcie żywnościowym uważa, że służy on przede wszystkim pozbyciu się zbędnych kilogramów. Ale chroni ona także przed anemią, może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej, łagodzić bóle kości i mięśni w przypadku fibromialgii. W chlorelli znajdziemy składniki, których nie ma w żadnych innych produktach żywnościowych, czy to pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego. Mimo swoich właściwości zdrowotnych nie jest lekiem, a jedynie suplementem, którego zażywanie na pewno nam nie zaszkodzi, a może nam pomóc ustrzec się przed wieloma chorobami czy też wspomóc proces ich leczenia tradycyjnymi środkami.

16 komentarzy

  1. Leon
  2. Ania
  3. Monika
  4. Basia
  5. Kasia
  6. Kinga
  7. Monika
  8. Monika
  9. Hanka
  10. Aśka
  11. Aneta
  12. Marysia
  13. Jagna
  14. Zosia
  15. Beata
  16. Ania