Olej kokosowy

Większość z nas jest przekonana, że każdy tłuszcz wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Tymczasem coraz częściej mówi się o zdrowych rodzajach tłuszczu, które nie tylko nie są niezdrowe, ale pozytywnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Wiele z nich znalazło również zastosowanie w kosmetyce. Do takich zalicza się olej kokosowy, który już jakiś czas temu podbił serca kobiet na całym świecie. Obecnie zaczynają cenić go również polskie kobiety, które cenią go za mnóstwo właściwości zdrowotnych. Okazuje się, że ten rodzaj oleju jest również niezastąpiony, jeśli chcemy zatroszczyć się o własną urodę.

Chyba każdy z nas doskonale kojarzy film „Cast Away: poza światem”, w którym główną rolę odgrywał słynny i niezwykle ceniony aktor Tom Hanks. W jednej ze scen bohater mocuje się z orzechem kokosowym. Po wielu trudach udaje mu się dostać do jego wnętrza. Gasi wówczas pragnienie zamkniętą w jego wnętrzu wodą kokosową. Okazuje się, że kokos to jeden z bardziej cennych owoców matki Ziemi. Orzech kokosowy okazuje się być świetnym ratunkiem dla naprawdę skrajnie wycieńczonego organizmu. Nie ma więc co dziwić się, że olej kokosowy jest dzisiaj uważany za jeden zdrowszych rodzajów tłuszczu na całym świecie.

Dlaczego olej kokosowy jest taki wyjątkowy?

Olej kokosowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. Zawiera kwas laurynowy.

Źródło: Wikipedia

Wszystko za sprawą zawartego w nim kwasu laurynowego, który w stanie naturalnym obecny jest jeszcze jedynie w kobiecym mleku. Jakie są jego właściwości? Korzystnie wpływa on na procesy odpornościowe, pobudzając układ immunologiczny do pracy. Dzięki temu organizm jest zdecydowanie bardziej odporny na rozmaite choroby. Dodatkowo posiada on silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. To właśnie z tego powodu traktowany jest bardzo często jako naturalny antybiotyk. Jednocześnie w żaden sposób nie uszkadza on naturalnej flory bakteryjnej występującej w naszym organizmie. W oleju kokosowym znajduje się także kwas kaprylowy. Wykazuje on działanie przeciwgrzybicze. Właśnie z tego powodu po olej kokosowy powinny sięgać osoby zmagające się z infekcjami grzybicznymi. Nie można zapomnieć również o tym, że w oleju kokosowym znajdują się trójglicerydy średniołańcuchowe. To właśnie dzięki nim posiada właściwości odchudzające i tak bardzo ceniony jest przez panie walczące o szczupłą sylwetkę.

Tłuszcz, który nie odbija się negatywnie na sylwetce

W oleju kokosowym znajdują się jedynie śladowe ilości cholesterolu. Jest to podstawowa właściwość odróżniająca olej kokosowy od innych rodzajów tłuszczy, które na ogół nie wpływają zbyt korzystnie na nasze zdrowie. Kasy tłuszczowe średniołańcuchowe, które znajdują się w oleju kokosowym nasz organizm metabolizuje bez żadnego problemu. Skutecznie przekształca je w niezbędną do funkcjonowania energię. Jednocześnie cały proces nie obciąża niepotrzebnie wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Na podkreślenie zasługuje fakt, że pobudza do intensywniejszej pracy gruczoł tarczycowy. To właśnie z tego powodu okazuje się on być tak doskonałym środkiem dla osób chcących przyspieszyć przemianę materii. Spożywanie oleju kokosowego sprawia, że waga staje się coraz mniejsza. Do najważniejszych zalet oleju kokosowego zalicza się:

  • przyspieszenie tempa metabolizmu;
  • szybkie dostarczanie dużej ilości energii;
  • brak zagrożenia podwyższonym poziomem cholesterolu.

Jaki olej wybrać?

Olej KokosowyNajbardziej zdrowy jest oczywiście ten olej, który tłoczony jest na zimno. Charakteryzuje się on białym kolorem. Jest nieprzejrzysty. Po otwarciu słoiczka, w którym jest zamknięty daje się wyraźnie wyczuć woń kokosa. Olej kokosowy tłoczony na zimno ma postać stałą. Aby stał się płynny, należy go podgrzać do około 25 stopni. Stanie się wówczas przezroczysty. Niewątpliwym plusem tego rodzaju oleju jest to, że bardzo wolno jełczeje – tłoczony na zimno można przechowywać nawet przez dwa lata. Warunkiem jest zapewnienie mu odpowiednich warunków – powinien być przechowywany w chłodnym oraz ciemnym pomieszczeniu. Lepiej unikać natomiast oleju rafinowanego, który jest bezbarwny, nie pachnie, nie ma smaku. Kosztuje zdecydowanie mniej niż ten tłoczony na zimno i to właśnie z tego powodu wiele osób decyduje się na jego zakup. Jest on jednak pozbawiony wszystkich właściwości zdrowotnych, jakie ma olej tłoczony na zimno. Za niską cenę dostajemy więc wyjałowiony produkt, który w żaden sposób nie wpłynie pozytywnie na nasz organizm.

Naturalnym lekiem

Omawiany rodzaj tłuszczu ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dzięki temu zaleca się jego stosowanie w rozmaitych chorobach. I tak warto sięgać po niego wówczas, gdy naszym celem jest podniesienie naturalnej odporności organizmu. Poleca się go osobom, które zmagają się z problemami skórnymi. Łagodzi zmiany trądzikowe oraz rozmaite egzemy. Po jego stosowaniu skóra staje się idealnie gładka. Warto stosować go także w przypadku łupieżu oraz łuszczycy. Jest niezastąpiony wówczas, gdy problemem jest grzybica stóp. Okazuje się być doskonałym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia. Łagodzi przebieg infekcji górnych dróg oddechowych. Po jego zastosowaniu rany goją się o wiele szybciej.

Olej kokosowy w kuchni

Olej z orzecha kokosowego jest powszechnie stosowany również w kuchni. Obecnie trudno wyobrazić sobie bez niego wiele dań kuchni egzotycznej. Dzisiaj także Polacy coraz chętniej wykorzystują w kuchni właśnie ten rodzaj oleju. Idealnie sprawdza się do smarowania pieczywa. Można z powodzeniem zastępować nim masło oraz margarynę. Z uwagi na bardzo wysoką temperaturę dymienia, która przekracza 200 stopni Celsjusza olej jest idealny do smażenia. Można go używać również do pieczenia. Stanowi doskonały dodatek do rozmaitych deserów, ciast, owocowych koktajli. Można z niego przygotować wegański majonez, o czym wie bardzo mało osób.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej z orzecha kokosowego jest również doceniany przez kosmetykę i kosmetologię. Można z powodzeniem stosować go jako balsam, który doskonale nawilża i odżywia skórę. Jego regularne stosowanie ujędrnia skórę, chroni ją przed powstawaniem rozstępów i cellulitu. Jest pomocny w walce z już powstałymi zmianami. Olej opóźnia procesy starzenia się skóry. Z tego powodu można go bez obaw stosować zamiast kremu przeciwzmarszczkowego. Jest idealny w pielęgnacji cery trądzikowej. Mimo tego, że jest to tłuszcz nie zapycha porów i nie powoduje nasilenia zmian trądzikowych. Warto stosować go również do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt. Doskonale chroni przed powstawaniem odparzeń. Kobiety karmiące piersią mogą stosować olej z kokosa do pielęgnacji piersi i sutków, które nierzadko są naprawdę bardzo silnie podrażnione. Warto olej stosować również do pielęgnacji włosów. Ogranicza wypadanie włosów, doskonale je wzmacnia, sprawia, że końcówki się nie rozdwajają. Oleju kokosowego można używać również do płukania jamy ustnej. Wiele kobiet decyduje się sięgać po niego zamiast po mleczko do demakijażu. Można go również stosować do higieny intymnej. Szczególnie mocno polecany jest paniom, które niedawno rodziły. Łagodzi on podrażnienia i sprawia, że błona śluzowa szybciej się regeneruje. Dodając do niego odrobinę cukru, uzyskamy natomiast bardzo skuteczny peeling do ciała, który zachwyca aromatem i efektywnie usuwa martwe komórki skóry, pozostawiając ciało idealnie gładkie i przyjemnie pachnące.

Olej kokosowy to rodzaj tłuszczu, który bez wątpienia każdy z nas powinien poznać. Posiada szereg cennych właściwości, które sprawiają, że znalazł on zastosowanie nie tylko w kuchni. Olej dba o naszą cerę, włosy, sprawdza się w walce z rozmaitymi chorobami. Jest niezastąpiony wówczas, gdy chcemy zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Niewątpliwym jego plusem jest jego niezwykle przyjemny zapach. Dzisiaj olej kupić można w większości polskich sklepów. Trzeba jednak pamiętać, że najlepszy jest olej tłoczony na zimno. Chcąc stosować olej, powinno się postawić właśnie na taki. To olej zdrowy, aromatyczny, pozbawiony sztucznych dodatków, trwały.

Źródło:

https://sciencebasedmedicine.org/

15 komentarzy

  1. Basia
  2. Izka
  3. Asia
  4. Monika
  5. Andrzej
  6. Aneczka
  7. Bartosz
  8. Marek
  9. Sylwka
  10. Marika
  11. Baśka
  12. Ewelina
  13. Konrad
  14. Izabela
  15. Asia